interEnergo Logo - Link to homepage

Naša nova VE

17 | marec 2021
Gradili bomo vetrno elektrarno v Severni Makedoniji

Danes smo tudi uradno sklenili pogodbo za izgradnjo vetrne elektrarne Gevgelija v Severni Makedoniji, ki predstavlja naš prvi investicijski projekt v obnovljive vire energije (OVE) na tem področju. Dogodek, ki je potekal v občini Bogdanci, kjer bo stala vetrna elektrarna, je bil javno predstavljen v sodelovanju z deležniki v projektu ter ob spremstvu župana občine, g. Blaze Shapova ter predsednika vlade, g. Zorana Zaeva, ki je naznanil uraden začetek projekta.

 

Izgradnja vetrnega parka je partnerski projekt v skupni vrednosti več kot 40 mio EUR, v katerega vstopamo s podjetjem Trigal. Družba Interenergo bo kot investitor, večinski lastnik z 51-odstotnim deležem in glavni tehnični razvijalec poskrbela za izvedbo projekta. Vetrna elektrarna Gevgelija bo imela skupno nazivno moč 30 MW in pričakovano proizvodnjo električne energije več kot 72 GWh, kar zadošča za oskrbo 18.000 gospodinjstev. Pri gradnji vetrnic bo uporabljena najsodobnejša tehnologija, dela pa bodo opravili lokalni izvajalci, kar bo poleg zelene in okolju prijazne električne energije, še dodatno ugodno vplivalo na lokalno okolje in gospodarstvo.

 

Velja izpostaviti, da smo ob koncu preteklega leta z vlado Republike Severne Makedonije podpisali memorandum o soglasju. S tem korakom smo poudarili naš interes za dolgoročno sodelovanje, ki je osnova za nadaljnje naložbe družbe "Interenergo" in skupine "Kelag" na področju obnovljive in učinkovite energije v Severni Makedoniji.

 

Interenergo je že več kot 10 let prisoten na tržišču Jugovzhodne Evrope s trajnostnimi projekti in investicijami na področju obnovljivih virov energije. V Makedoniji smo enako obdobje prisotni z dejavnostjo trgovanja z električno energijo, nedavno pa smo tam zaključili naš prvi projekt na področju energetske učinkovitosti z implementacijo učinkovite LED razsvetljave v občini Radoviš. Z investicijo v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov bomo zdaj ponujali celoten obseg naših storitev, s katerimi prispevamo k zelenemu in trajnostnemu razvoju makedonskega ter tudi regijskega energetskega sektorja. Veseli nas, da soustvarjamo energetiko prihodnosti.

 

Več utrinkov z dogodka najdete na spletni strani Makedonske vlade: https://vlada.mk/node/24578