interEnergo Logo - Link to homepage

SLAVNOSTNO SMO OTVORILI NAŠO NOVO SONČNO ELEKTRARNO BUKOVICA

04 | oktober 2023
Z odprtjem nove sončne elektrarne v hrvaški občini Jasenice, kjer smo pred leti že postavili vetrni park, nadaljujemo zgodbo zelenega prehoda v regiji.

Na slovesni otvoritvi so se nam pridružili naši partnerji, lokalni in regionalni predstavniki, sodelavci in mediji, izgradnjo nove elektrarne pa je pozdravil tudi namestnik predsednika Zadarske županije, Šime Vicković ter župan Občine Jasenice, Stipe Vulić. Otvoritve se je udeležil tudi posebni gost Nj. E. Dr. Josef Markus Wuketich, avstrijski veleposlanik na Hrvaškem.

         

“V tesnem sodelovanju z Občino Jasenice in našimi partnerji smo danes zagnali našo prvo sončno elektrarno na Hrvaškem in tako naredili še en pomemben korak k bolj trajnostni  energetski prihodnosti regije. Z občino Jasenice odlično sodelujemo že več let, naše uspešno sodelovanje je sprva obrodilo vetrno polje, danes pa še sončno elektrarno. Veseli nas, da so občine pripravljene sodelovati pri razvoju trajnostnih energetskih projektov,” je ob otvoritvi elektrarne povedal Blaž Šterk, direktor Interenerga. Z odprtjem sončne elektrarne Bukovica smo dopolnili svoj portfelj obnovljivih vodnih, vetrnih in sončnih virov v regiji, ki ga sestavlja kar 35 delujočih projektov. 
Projekt smo s številnimi podizvajalci in ob podpori in vključenosti Občine Jasenice zgradili v 12 mesecih. Sončna elektrarna je zrasla v zaledju Zadra, na hribovitem območju, ki je gradnjo, zaradi zahtevnosti terena in nenaklonjenosti vremena, oteževalo.

Cookiezustimmung zu "Präferenzen" ist nicht vorhanden, Video kann nicht dargestellt werden!
Jetzt zustimmen

Župan Jasenic, Stipe Vulić, nov projekt podpira in se veseli novih sodelovanj: ”Danes, v času ko odpiramo to sončno elektrarno, pošiljamo močno sporočilo, da smo zavezani spremembam v smeri čistejše prihodnosti, saj je energija sonca neomejena, čista in okolju prijazna. Ta sončna elektrarna ni le tehničen sistem ki proizvaja električno energijo, ampak je tudi simbol naših prizadevanj, predanosti varovanju našega okolja in prihodnjih generacij ter izraz naše vizije za boljšo prihodnost. Rad bi pohvalil še odnos družbe Interenergo do lokalne skupnosti, ki je v tistem obdobju pokazala močno partnersko razmerje.”

        

Sončna elektrarna Bukovica se ob zagonu uvršča med pet največjih delujočih zemeljskih sončnih elektrarn na Hrvaškem. S 6,25 MWp moči pomembno prispeva k energetskem prehodu Hrvaške in doseganju zastavljenih energetskih in podnebnih ciljev. 
Poleg energetskih in gospodarskih koristi za državo in lokalno skupnost pa ta projekt območju v zaledju Zadra daje nov pomen. Sončna elektrarna in leta 2020 postavljeni vetrni park se nahajata v degradiranem območju ob cesti Zaton Obrovački, Maslenica, v občini Jasenice. “Dolgoročno in strateško načrtovanje nam je omogočilo, da smo s pomočjo elektrarn ne le ponovno uporabili degradirano območje in mu dali nov pomen, ampak tudi izkoristili sinergijo dveh ključnih obnovljivih virov na enem mestu. Z razvojem premišljenih projektov tako krepimo razvoj regije in s pomočjo raznolikih tehnoloških rešitev, ki so nam na voljo, pospešujemo energetski prehod,” je pripomnil Šterk. 

S skupno močjo 16,25 MWp vetrna in sončna elektrarna z zeleno energijo oskrbujeta več kot dvanajst tisoč gospodinjstev. S to dopolnitvijo pa naši načrti na tem področju niso zaključeni.  V zadrski občini v naslednjih letih načrtujemo postavitev še ene sončne elektrarne z dvakrat večjo kapaciteto kot Bukovica. Poleg tega, v fazi razvoja sta še dva projekta sončnih elektrarn v vzhodni Hrvaški.

Cookiezustimmung zu "Präferenzen" ist nicht vorhanden, Video kann nicht dargestellt werden!
Jetzt zustimmen